BiHVijesti

FZO: OD DANAS OLAKŠICE ZA TRUDNICE I MNOGE DRUGE OSIGURANIKE U RS

Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske od danas počinje da finansira nove lijekove koji se izdaju na recept, i to za hronične opstruktivne bolesti pluća, dok će trudnicama u potpunosti finansirati lijek “didrogesteron”, za koji su do sada morale da izdvajaju participaciju od osam KM.

Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske od danas počinje da finansira nove lijekove koji se izdaju na recept, i to za hronične opstruktivne bolesti pluća, dok će trudnicama u potpunosti finansirati lijek “didrogesteron”, za koji su do sada morale da izdvajaju participaciju od osam KM.

Lijek “didrogesteron”, koji se koristi za sprečavanje pobačaja i održavanje rizične trudnoće, od danas će biti na listi A, dok je do sada bio na listi B i trudnice su ga morale doplaćivati, saopćeno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Iz Fonda podsjećaju da su prošle godine počeli da finansiraju lijek “utrogestan” (progesteron), koji je, takođe, namijenjen za održavanje trudnoće i veoma često se preporučuje u trudnoći.

Na listu B lijekova koji se izdaju na recept uvršten je prašak za inhalaciju “aklidinijum”, kao i dvokomponentni lijek za hronične opstruktivne bolesti pluća “indakaterol plus glikopironijum bromid”.

loading...

Za veći broj oboljelih od rijetkih bolesti od sutra biće dostupniji dijetetski preparati “infantrini”, “nutrini drink”, “nutri drink”, “nutribel”, “frebini enerdži” i drugi koji su do sada o trošku Fonda mogli da koriste samo oboljeli od pojediniha rijetkih oboljenja.

Fond je uvažio prijedlog Komisije za rijetke bolesti i proširio listu lijekova koje osiguranici mogu da podižu na recept i bez doplate.

Riječ je o oboljelim od Retovog sindroma, Batenove bolesti, glutarne acidurije, Edvardsovog sindroma, te mentalne retardacije.

Ovo je još jedan iskorak kada je u pitanju insitucionalna podrška oboljelim od rijetkih bolesti jer je Fond još 2017. godine sve oboljele registrovane u Centru za rijetke bolesti oslobodio plaćanja participacije – ističu u Fondu.
Iz Fonda podsjećaju da su lijekovi koji se nalaze na listi A u potpunosti dostupni o trošku Fonda za one kategorije osiguranika koje su oslobođene plaćanja participacije – djeca do 15 godina, porodilje, trudnice, stariji od 65 godina, dobrovoljni davaoci krvi koji su dali krv više od 10 puta i slično, dok oni koji nisu oslobođeni ove obaveze plaćaju participaciju 10 posto.

Za lijekove koji se nalaze na listi B svi osiguranici bez izuzetka plaćaju participaciju u iznosu od 50 posto.

Fond finansiranjem novih lijekova na recept potvrđuje svoj kontinuitet u smislu unapređenja zdravstvene zaštite osiguranika, posebno kada je riječ o uvođenju i finansiranju savremenih terapija koje do sada nisu bili dio obaveznog zdravstvenog osiguranja – navedeno je u saopćenju.
Iz Fonda su naglasili da su pojednostavljene brojne procedure, a zdravstvena zaštita gotovo u svim segmentima je dostupnija i kvalitetnija.

(Hayat.ba)

Vezane vijesti
BiHVijesti

Evo ko su opozicioni kandidati za načelnike općina u Republici Srpskoj

BiHVijesti

IZ AMBASADE SAD-a, JOŠ JEDNOM, DA SE ZNA: ‘MI SMO NAJVEĆI PRIJATELJI I SAVEZNICI BIH’

BiHSvijetVijesti

PLAKAT U ŠVICARSKOJ KOJI UPOZORAVA SVE KOJI DOLAZE IZ BiH: Bosanci i Hercegovci, prvo u karantin...

BiHVijesti

PONOVO NAM DIŽU CIJENE GORIVA U BIH..