BiHVijesti

Field: Potrebno vidjeti šta se podrazumijeva pod žandarmerijom u RS

Britanski ambasador u BiH Matt Field pozdravio je odustajanje od formiranja rezervnog sastava policije u bh. entitetu Republika Srpska, ali i zatražio da se dodatno razjasni pojam uvođenja žandarmerije, piše Novinska agencija Patria.

„Pozdravljamo odluku RS-a da ne poduzima dalje korake u formiranju rezervnog sastava policije – takvi koraci u oba entiteta bi bili destabilizirajući. Potrebno je vidjeti šta se u ovom kontekstu podrazumijeva pod ‘žandarmerijom'“, rekao je Field.

On je rekao da svi nivoi trebaju efikasnije sarađivati po pitanju stvarnih sigurnosnih izazova, uključujući i one koji su povećani zbog migrantske situacije u BiH.“

Iz Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske koji će se sutra naći pred zastupnicima Narodne skupštine Republike Srpske povučeni su članovi koji se odnose na rezervni sastav policije, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Kako je navedeno članovi su povučeni s obzirom da je za uspostavljanje rezervnog sastava policije potreban duži vremenski period i sredstva u smislu provođenja konkursnih procedura i selekcije, opremanja uniformama i drugom pripadajućom opremom, kao i vrijeme za adekvatnu obuku da bi se rezervni sastav policije stavio u funkciju.

loading...

U budućem periodu, Ministarstvo unutrašnjih poslova će ponovo razmotriti potrebe i mogućnosti za uvođenje rezervnog sastava policije u strukture Ministarstva, stoji u saopštenju.

Vlast u Republici Srpskoj izmjene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS ranije je pravdala potrebom podizanja nivoa sigurnosti zbog povećanog priliva migranata, dok opozicija u ovom bosanskohercegovačkom entitetu na to gleda kao na davanje većih ovlaštenja policiji i zastrašivanje građana, a svoju zabrinutost zbog ovog zakona ranije su iskazale i međunarodne institucije i strane ambasade.

U Federaciji BiH na rezervni sastav policije u RS gledaju kao na narušavanje balansa u naoružanju između dva entiteta, te najavljuju odgovor istom mjerom, ukoliko RS ne prekine sa takvom praksom.

Osim rezervnog sastava izmjene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS predviđaju mogućnost i angažiranja policijskih službenika iz drugih država za potrebe RS, kao i davanje lažnog identiteta policijskim službenicima.

Rezervni sastav policije RS trebalo je činiti 20 odsto pripadnika od ukupnog broja redovnog sastava, što znači da je RS trebala dobiti oko hiljadu novih policajaca.

Sporne tačke Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS povućene su iz procedure, nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik prošle sedmice obavio razgovor sa ambasadorima SAD-a, Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije, javlja Patria.

Vezane vijesti
RegijaVijesti

Vulin reagovao na izjavu Bakira Izetbegovića

BiHVijesti

VARLJIVO LJETO: Evo kakvo nas vrijeme očekuje narednih nekoliko dana…

RegijaVijesti

UHAPŠEN PAR KOJI JE TROVAO LJUDE PO KAFANAMA: DVOJE UBILI, PA ONDA OPLJAČKALI

BiHVijesti

STATE DEPARTMENT TVRDI DA SE MOSKVA MIJEŠALA U IZBORE U BiH: Evo ko je glavna poluga..