BiHVijesti

EVO ZAŠTO KANTONI JOŠ NISU DOBILI NOVAC OD MMF-A: HDZ ne pristaje da se kredit MMF-a dijeli “po glavi stanovnika”!

Kantoni i općine u Federaciji BiH još nisu dobili sredstva iz kredita MMF-a jer još uvijek nisu utvrđeni općeprihvatljivi kriteriji raspodjele novca.U opticaju su dva prijedloga: prvi, da se novac podijeli prema broju stanovnika u svakom kantonu i drugi, da svaki kanton dobije jednak iznos bez obzira na broj stanovnika.

Mediji su ranije izvijestili da je Vlada Federacije BiH donijela odluku o raspodjeli novca namijenjenog kantonima i općinama u ukupno iznosu od 200 miliona KM. Prema toj odluci novac bi se raspodijelio prema broju stanovnika u svakom kantonu, a to praktično znači da bi najviše novca dobio najmnogoljudniji kanton, a najmanje kantono s najmanjim brojem stanovnika.

No, iz Saveza općina i gradova Federacije BiH predlažu drukčiji kriterij.

– Stav našeg Predsjedništva jest da se svima dodijeli jednak iznos, po principu humanosti i solidarnosti, imajući u vidu da su manje sredine možda i više pogođene pandemijom koronavirusa, smatra Vesna Travljanin, direktorica Saveza za općine i gradove FBiH, a čini se da ovaj stav podržava i HDZ BiH.

Kao što je poznato, iznos koji pripada FBiH dijeli se tako da 50% sredstava ostaje na raspolaganju Vladi Federacije BiH, a 50% sredstava pripada kantonima, pri čemu će ukupni iznos kredita MMF-u vratiti Vlada Federacije BiH a ne kantoni. Ukupan iznos kredita koji pripada Federaciji BiH iznosi 396,9 miliona KM, a polovina tog iznosa, dakle 198,4 miliona KM, trebaju dobiti kantoni.

loading...

Ako bi se primijenio dogovoreni princip s kojim se očito HDZ sada ne slaže, najviše novca bi dobio Tuzlanski kanton- 39 miliona KM, zatim Kanton Sarajevo- 37 miliona KM.

Na trećem mjestu je Zeničko-dobojski kanton, koji bi trebao dobiti 32 miliona KM, potom Srednjobosanski kanton- 23 miliona KM. Unsko-sanskom kantonu pripalo bi 24 miliona KM, Hercegovačko-neretvanskom 20 miliona KM, Zapadno-hercegovačkom 8 miliona KM, a najmanji iznos pripao bi kantonima s najmanjim brojem stanovnika, a to su Livanjski kanton, kome bi pripalo 7 miliona KM, Posavski kanton- 4 miliona KM i Bosansko-podrinjski kanton-2 miliona KM.

Evidentna je činjenica da bi najviše novca dobili kantoni s bošnjačkom većinom, što HDZ-u nikako ne odgovara jer su navikli na tradicionalni princip prema kojem se novac dijelio paušalo, u omjeru 2:1.

Kako se rješenje još uvijek ne nazire jer nijedna strana ne pokazuje spremnost na popuštanje, Vlada Federacije BiH trebala bi revidirati cijelu odluku i propisati da kredit ne vraća Federalna razina vlasti nego svaki kanton onoliko koliko je dobio.

(A.M.)

Vezane vijesti
RegijaVijesti

OGLASIO SE VUČIĆEV MINISTAR POLICIJE POVODOM RATNOG STANJA U BEOGRADU, EVO STA KAZE?

BiHVijesti

OTKRIVENO: Ko su Vučićevi naoružani batinaši koji su sa policijom brutalno mlatili građane...

BiHSvijetVijesti

STIŽE I GIGANT IZ ŠVEDSKE: H&M otvara prvu prodavnicu u BiH, sve teče po planu…

BiHVijesti

LUKAČ OTVORENO PRIJETI ČAMPARI I VILIĆU