Zdravlje

Evo koliko dnevno trebate hodati da produžite život

Dobra vijest je da se, ako želite živjeti duže, ne morate baš toliko mučiti.

U okviru nove studije iza koje stoji JAMA Internal Medicine, znanstvenici su bilježili korake 17 hiljada starijih žena tokom četiri godine.

Utvrđeno je da su one koje su u danu napravile najmanje 4400 koraka, imale 41 posto nižu stopu smrtnosti od žena koje su napravile samo 2700.

Što su radile više koraka od 4400, tim je rezultat bio bolji i to sve dok nisu ostvarile brojku od 7500 koraka u danu kada je rezultat stagnirao.

Studija pokazuje da je porijeklo cilja od deset hiljada koraka u danu, što mnogi pokušavaju ostvariti, nepoznato, ali se smatra da možda potiče od japanskog pedometra Manpo-kei što u prijevodu znači “metar od deset hiljada koraka”.

Dakle, ako vas u odlasku u šetnju sputava brojka od deset hiljada koraka, dobro je znati da je zdravo napraviti i više nego upola manje, odnosno 4400 koraka. Ako hodate umjerenim tempom koji iznosi oko sto koraka u minuti, ovaj cilj je ostvariv u manje od sat vremena.

Izvor: fokus.ba

Vezane vijesti
Zdravlje

Narodni recept kod problema sa želucem, kod hemoroida, zatvora, povišenog holesterola, neplodnosti, anemije, astme i bronhitisa.

Zdravlje

Crni luk i med – lek za iskašljavanje

Zdravlje

NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVIJETU: Štiti od moždanog i topi kile kao ludo!

Zdravlje

REZULTATI ĆE VAS ZAPANJITI: Konzumirajte OVO tri večeri za redom!