Zdravlje

EVO KOJE BOLESTI UZROKUJE NEREDOVNO PRANJE ZUBA!

Ako zaboravite ili vam je mrsko da operete zube, možda će vas ovo podstaći da to ipak uradite…

Bolesti srca

Britansko istraživanje sprovedeno na 12.000 ispitanika potvrdilo je da oni koji ne peru zube dva puta na dan imaju 70 posto veći rizik od razvoja bolesti srca.

Infekcije

Bakterije iz usta, nakon što uđu u krvotok, mogu prouzrokovati infekcije u tijelu. Naročito u slučaju oslabljenog imuniteta.

Ispadanje zuba

Ako između zuba i ispod granice desni nastane plak, posljedica može biti i ispadanje zuba.

Rak

Ako zube ne perete redovno, između sloja plaka i zuba stvoriće se sloj bakterija. Posljedica je upala zubnog mesa. Ako se ne liječi, ona može izazvati parodontitis, ozbiljnu infekciju zubnog mesa i akutan nekrotizujući ulcerativni gingivitis, što je najteži oblik upale zubnog mesa. Istraživanja su pokazala kako su infekcije te bolesti desni uzrokovane nakupljanjem plaka povezane i s ubrzanom smrtnosti od raka.

Moždani udar

Bakterije iz usne duplje mogu prouzrokovati upale i u arterijama. Posljedica može biti nastanak aterosklerotskog plaka u arterijama, a zbog njega se povećava rizik od srčanog ili moždanog udara.

Alzheimerova bolest

U mozgu oboljelih od Alzheimerove bolesti ima više bakterija koje uzrokuju bolesti desni nego u mozgu zdravih ljudi. Pretpostavlja se da te bakterije mogu izazvati oštećenja mozga.

Upala pluća

Aspiracijska pneumonija među vodećim je uzročnicima smrti starijih ljudi. Često nastaje zbog udisaja krhotina proteze ili zuba. Kad te čestice dospiju u pluća, mogu uzrokovati opasnu upalu. Svakodnevno čišćenje proteze je preporučljivo.

(novonovo.info/aura.ba)

Vezane vijesti
Zdravlje

Dva brza recepta od kojih bol u želucu odmah prestaje

Zdravlje

ULJE DIVLJEG ORIGANA UNIŠTAVA 30 VRSTA BAKTERIJA

Zdravlje

ZABORAVITE ČIR NA ŽELUCU UZ SEDAM PRIRODNIH SREDSTAVA ZA NJEGOVO LIJEČENJE

Zdravlje

VAŽNO DA POJEDETE BAR JEDAN DNEVNO, BOLEST NE ŽELI BLIZU NJEGA