BiHVijesti

Evo ko su opozicioni kandidati za načelnike općina u Republici Srpskoj

Opozicione stranke u Republici Srpskoj na novembarske lokalne izbore pred birače će izaći sa provjerenim kandidatima, a u predizbornu utrku će skoro svi dosadašnji načelnici općina.

Od 16 načelnika i gradonačelnika iz SDS-a koji su 2016. godine osvojili mandat, njih 12 će u utrku za novi mandat, trojica su u međuvremenu napustila ovu stranku, a SDS će samo u Kostajnici imati novog kandidata za načelnika umjesto dosadašnjeg Drage Bundala.

Jučer je objelodanjeno da će kandidat za načelnika ove male općine biti predsjednik kostajničkog SDS-a Vladimir Ćopić.

U utrku za novi mandat će načelnici Sokoca Milovan Bjelica, Istočne Ilidže Marinko Božović i Istočnog Starog Grada Bojo Gašanović, kao i Lopara Rado Savić i Ugljevika Vasilije Perić, koji se na čelu ove općine nalazi od 2001. godine.

Po novi mandat idu i načelnici Berkovića Nenad Abramović, Čajniča Goran Karadžić te najdugovječniji načelnik u RS-u Milan Radmilović, koji je na čelu Gacka od 2000. godine, piše “Glas Srpske”.

loading...

Načelnici Osmaka Ljubo Petrović i općine Istočni Mostar Božo Sjeran vjerovatno će ponovo biti kandidati za načelnike.

Kada je riječ o PDP-u, ova stranka ima dva načelnika, a to su Zdenko Sakan u Kotor-Varoši i Rato Rajak u Rudom i obojica će ponovo biti kandidati za te funkcije. Portparol ove stranke Anja Petrović kaže da su i Sakan i Rajak opravdali povjerenje svojih sugrađana i zaslužuju novi mandat.

– Sakan je bio posvećen sanaciji i modernizaciji lokalnih puteva i brojnim infrastrukturnim projektima, među kojima se izdvaja završetak gradnje jednog modernog bloka u Domu zdravlja i uređenje kompletnog kruga ove ustanove – kaže Petrović.

Ona ističe da je ista situacija i s Ratom Rajakom, koji je, kako kaže, povjerenje sugrađana dobio i u decembru 2018. godine na opozivu koji je pokrenut protiv njega.

– On je načelnik koji se domaćinski odnosi prema svojoj opštini i njenim resursima i sigurni smo da će ponovo dobiti povjerenje – kaže Petrović.

Doboj, Bijeljina, Bratunac

Gradonačelnici Doboja i Bijeljine Obren Petrović i Mićo Mićić i načelnik Bratunca Neđeljko Mlađenović prije četiri godine su te funkcije osvojili kao kandidati SDS-a.

Kao što je odranije poznato, Draško Stanivuković bit će zajednički kandidat opozicije za mjesto gradonačelnika Banje Luke.

(Slobodna Bosna)

Vezane vijesti
BiHVijesti

DOKTOR TOKIĆ O TOME KAKO KORONA UTJEČE NA ONE KOJI SU PREBOLOVALI TUBERKULOZU: BIJELI LUK ZNAČAJAN ZA ZDRAVLJE

BiHVijesti

KOMŠIĆ SE PRIDRUŽIO POZIVU MC SREBRENICA O POKRETANJU ISTRAGE O VIŠKOVIĆU

BiHVijesti

ŠOKANTNO; ISTRAGA OBJAVILA VIDEOISKAZ ZAŠTIĆENOG SVJEDOKA TUŽILAŠTVA BiH: Kako je Radovan Višković nudio novac za premještanje masovnih grobnica…

RegijaVijesti

KAKO JE HRVATSKA DOLASKOM MILORADA DODIKA zabila sebi autogol...