SvijetVijesti

ESKALACIJA U SIRIJI, TRUMP NAREDIO VOJNICIMA SAD-a: “Ne napuštajte Siriju, krenite ka jugu”

Predsednik SAD Donald Tramp naredio je svim američkim vojnicima na sjeveru Sirije da se izmjeste na jug, ali da ne napuštaju zemlju, izjavio je danas američki ministar odbrane Mark Esper.

Esper je za CBS rekao da je sukob između turskih snaga i sirijskih kurdskih boraca, predvođenih Kurdima, postao “neodrživ” za američku vojsku. Takva situacija je, naveo je Esper, dovela do toga da Tramp naloži povlačenje američkih vojnika sa sjevera. Esper je napomenuo da američkim vojnicima nije naloženo da napuste Siriju, prenio je AP.

On nije precizirao koliko će američkih vojnika da napusti sjever Sirije, ali je naveo da je u pitanju većina od 1.000 vojnika u Siriji. Kako je rekao, SAD vjeruju da će Kurdi sklopiti dogovor sa sirijskom vojskom i Rusijom o mogućem kontranapadu protiv turskih i snaga u Siriji koji je podržavaju. Prethodno je neimenovani američki zvaničnik rekao da se “manja grupa” američkih vojnika povlači iz baze u gradu Ein Isa, na sjeveru Sirije, kako turske snage napreduju. To je, napominje AP, drugi slučaj povlačenja američkih snaga od početka turske ofanzive na sjeveru Sirije.

(Tanjug/SB)

Vezane vijesti
BiHSvijetVijesti

STIŽE I GIGANT IZ ŠVEDSKE: H&M otvara prvu prodavnicu u BiH, sve teče po planu…

BiHVijesti

LUKAČ OTVORENO PRIJETI ČAMPARI I VILIĆU

RegijaVijesti

Demonstranti palili policijska vozila i kontejnere, provalili u zgradu Skupštine, Vučić na ulicu izveo konjicu; Pogledajte kako specijalci mlate vlastiti narod (VIDEO)

SvijetVijesti

SVAK NA SVOJU STRANU: Razlaz Williama i Harryja definitivan je i što se tiče majčinog novca