RegijaVijesti

Dogovoren lakši rad i putovanje za građane Srbije, Albanije i S. Makedonije, BiH pozvana da se pridruži

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i Albanije Edi Rama u Ohridu su dogovorili putovanje između zemalja samo sa ličnim kartama, zajedničke radne dozvole koje će omogućiti rad u sve tri zemlje bez dodatnih procedura, te skraćenje vremena za kamione na granicama. U svoj sistem olakšanih odnosa pozvali su i druge zemlje regiona.

Zaev je rekao da je sastanak bio u vezi Balkana u 21. vijeku kako bi bio bolje mjesto za život.

“Otvorili smo akcioni plan koji stvara drugačiji Balkan od onog koji poznajemo. Možete zamisliti Srbiju, Albaniju i Sjevernu Makedoniju koji pozivaju ostale zemlje Balkana da uradimo još više”, rekao je Zaev.

Sastanak o malom Schengenu počeo je samo s tri državnika, ali su se uskoro pridružili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministrica privrede Crne Gore Dragica Sekulić.

“Osnovna karakteristika je da je ovaj dokument unutrašnja želja, a ne pod patronatom spolja”, rekao je Rama koji je najavio da će sljedeći sastanak biti 21. decembra u Draču, a na tom samitu će biti predstavnik EU.

“Želimo da u Draču vidimo i Crnu Goru i BiH koji će željeti da uđu u cijeli ovaj proces, a da u proces bude uključeno i Kosovo ravnopravno i na legalnim osnovama.

Vučić je rekao da je sa Zaevom i Ramom dogovoreno da fitosantarne i veterinarske inspekcije rade 24 časa dnevno, što će trostruko ubrzati prelaz kamiona sa robom.

Vučić smatra da je ovo dobar dogovor za građane Srbije i da se ne plaši pritisaka koji će zbog toga uslijediti.

“Nema argumenata za napad na ovo, radit će se zato iznutra, iz regiona, na drugačije načine, uz različita politička opravdanja, na primjer, da Srbija nije priznala Kosovo i druge. Nas trojica smo razgovarali i vrlo smo odlučni da guramo ono što je dobro za naše građane”, rekao je Vučić za RTS.

Prema njegovim riječima, ovaj dogovori dovest će do nevjerovatnog smanjenja operativnih troškova, kreirat će investicioni ambijent, te koristiti i mnogim njemačkim i stranim kompanijama.

(kl

Vezane vijesti
Crna hronikaVijesti

ODBJEGLI BANKAR NA ISPITIVANJU SVE PRIZNAO, OTKRIO JE I ŠTO UČINIO S MILIONIMA: Novac ostao u BiH...

BiHVijesti

Dragan Mektić o dogovoru u Predsjedništvu: “Dragi moji Bošnjaci…”

BiHVijesti

Dodik iz Beograda poslao poruku svim kritičarima: Vidim da su bijesni

BiHVijesti

Šefik Džaferović o kompromisu: “NATO podržava dokument koji smo usvojili, ovo je pobjeda BiH”