Vijesti

Dodik pita Komšića: Ako možete u NATO bez Srba, zašto to ne učinite?

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas Srni da je smiješno i neozbiljno da jedan član Predsjedništva BiH poziva šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da poštuje stav institucija BiH, a da ih pri tom sam ne poštuje.

“Željko Komšić uporno negira činjenicu da se Republika Srpska jasno opredijelila za politiku vojne neutralnosti i da, koliko mi je poznato, nema partije iz Republike Srpske koja tu činjenicu ne poštuje”, naglasio je Dodik.

On je upitao zašto se, ako je u BiH sve završeno u vezi sa pitanjem NATO integracija, još o tome priča i zašto se od Srba traži potpis na Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO.

“Ako Bošnjaci mogu da nastave sa NATO integracijama bez Srba i Republike Srpske, zašto to ne učine? Ako u stav Bosne i Hercegovine ne može biti ugrađen i stav Republike Srpske, neka javno kažu”, rekao je Dodik.

On je istakao da je Ruska Federacija veoma dosljedna u svojoj politici prema BiH, baziranoj na poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“To bi i Komšić i ostali trebalo da poštuju. Nije stav Republike Srpske u vezi sa NATO integracijama stav Ruske Federacije, to je stav RS, a o razlozima za takvu odluku govorili smo više puta”, kaže Dodik.

loading...

Reagujući na izjavu Lavrova da SAD i jedan broj država Zapadne Evrope vode politiku uvlačenja BiH u NATO, Komšić je pozvao šefa ruske diplomatije da poštuje odluke institucija BiH, te dodao da je “jednoglasna odluka Predsjedništva BiH koja nikada nije opozvana, povučena ili promijenjena da BiH želi biti članica NATO-a”.

(fokus.ba)

Vezane vijesti
RegijaSvijetVijesti

KAKO SU NJEMAČKI MEDIJI POKLOPILI VUČIĆA: "U svojim tiradama stalno sebe hvali, a za zlo krivi druge"

BiHVijesti

UVEDENE NOVE MJERE: SKRAĆENO RADNO VRIJEME ZA PRODAVNICE, KAFIĆE I TRŽNE CENTRE

BiHVijesti

OPSTRUKCIJE HDZ-a: Vijeće ministara BiH nije proglasilo ni Dan žalosti, neizvjesna i...

BiHVijesti

BOSANCI NE ŽELE U HRVATSKU: GRAĐANI NAŠE ZEMLJE HRLE U NEUM I....