Uncategorized

U prošloj godini Crveni križ FBiH pripremio 1.032.815 obroka za migrante

Na 4. Izvještajnoj sjednici Skupštine Crvenog križa Federacije BiH konstatirano je da je, posredstvom 118 zaposlenih, oko 2616 volontera, Crveni križ Federacije BiH u protekloj godini dao veliki doprinos u pružanju pomoći stanovništvu BiH, poboljšanju zdravlja i socijalnoj zaštiti, te odgoju i edukaciji građana BiH.

– Ukupna procijenjena vrijednost pomoći i usluga pruženih građanima i zajednici je 3.000.000 KM, u kuhinjama Crvenog križa pripremljeno je i distribuirano 1.032.815 obroka za migrante, a zabilježeno je i 23.862 darovanih jedinica krvi.

Na sjednici su, između ostalog, prezentirani značajni rezultati postignuti u oblasti edukacije iz prve pomoći, javnog zdravstvenog prosvjećivanja, darivanja krvi, oblasti socijalne zaštite, kroz program kućne njege, kuhinje Crvenog križa i podršku povratnicima.

– Posebno značajne aktivnosti ostvarene su oblasti zbrinjavanja migranata koji su privremeno smješteni u kampovima IOM-a u BiH. Tamo su organizacije, prije svega, Crvenog križa grada Bihaća, Crveni križ USK-a i Crveni križ grada Mostara sa Stručnom službom u Sarajevu humanitarno zbrinuli (priprema i distribucija hrane, higijene, odjeće, obuće, opreme za kolektivni boravak, prve pomoći, psiho-socijalne podrške i td.) veliki broj migranata koji se nalazio na balkanskoj ruti – ističu iz CK FBiH.

Na Skupštini Crvenog križa FBiH usvojen je Izvještaj o radu s Finansijskim izvještajem i Izvještajem Nadzornog odbora za 2018. godinu, Odluka o usklađivanju izbora i mandata u strukturi Crvenog križa Federacije BiH sa izbornim procesom na nivou Nacionalnog društva BiH, kao i Okvirni plan obilježavanja Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog križa.

– Na sjednici su usvojeni zaključci vezano za pokretanje inicijative za izmjenama i dopunama Statuta Crvenog križa FBiH, kao i inicijativa prema Federalnom ministarstvu zdravstva za poboljšanje položaja višestrukih davalaca krvi i članova njihovih užih porodica na način da se oslobode participacije za troškove zdravstvenih usluga – saopćeno je iz CK FBiH.

Vezane vijesti
BiHUncategorizedVijesti

Dodik: Komšić otvoreno podriva sistem na kojem počiva BiH, a OHR šuti

Uncategorized

Bruce Berton: Povjerenje u izbore u ovoj zemlji na prilično niskom nivou

BiznisUncategorized

U Udruženju poslodavaca u FBiH su neprijatno iznenađeni "Dok cijena gasa u Evropi pada, u FBiH raste"

UncategorizedZdravlje

Adem Zalihić: Sve dobrobiti ramazanskog posta