Zdravlje

ČAJ OD ŽALFIJE JAČA CIJELI ORGANIZAM

Žalfija je poznata usnatica, koja se u narodu zove i kadulja, salvija, kaloper, kalaver i ciger-trava. Potice iz juzne Evrope i kod nas se gaji u basti. Visoka je od 30 do 70 cm a ljubicasti cvjetovi joj rastu iz prsljenova stabiljke.

Naspramni bjelicasti listovi obrasli sitnim gustim dlacicama imaju srebrnast odsaj i sire, specifincu pomalo oporu aromu. U basti, zalfiju treba gajiti na suncanom, od vjetra zasticenom mjestu. Posto je osjetljiva na mraz, ja je zimi pokrivam jelovim granama.

Jedna druga vrsta, livadska zalfija, raste na padinama, pasnjacima i livadama. Iz daleka se vide sjajni tamnoplavi do ljubicasti cvjetovi, koji sire svoj prijatan miris etarskih ulja. Od livadske zalfije upotrebljava se cvijet, uglavnom samo za ispiranje grla, ili za proizvodnju sirceta – ono se dobija tako sto se u prirodno sirce stavi puna saka cvjetova – koje se utrljava u kozu boesnika koji dugo lezi, jer prija i osvjezava. Listovi se skupljaju u maju i u junu, prije cvjetanja biljke. Posto se etarska ulje ove biljke razvijaju za suncanih i suhih dana, listovi se sakupljaju samo na suncu, najbolje u podne, te suse u hladu.

Gajena, odnosno bastenska zalfija je mnogo ljekovitija od livadske i njome cu se detaljnije pozabaviti. Kao ljekovita biljka, zalfija je bia mnogo slavljena jos kod nasih predaka. Jedan stih iz 1300. godine glasi: “Zasto covjek mora da umre kada u basti raste zalfija?” Samo ime biljke govori koliko su je ljudi odvajkada cijenili kao ljekovitu – na latinskom njen naziv dolazi od “salvare” sto znaciti lijeciti, ozdraviti.

Koliko je zalfija nekada bila slavljena, mozemo saznati iz jedne stare lijepe knjige o ljekovitom bilju: “Kada je sveta Majka Bpzija sa malim Isusom morala da pobjegne od Heroda, molia je sve cvijece u polju da joj pomogne ai nijedno joj nije pruzilo utociste. Pod zasatitu njenih gustih listova, sakrila se, sa malim djetetom, od Herodovih pandura. Oni su prosli, ali je nisu vidjeli. Posto je opasnost prosla, Majka Bozja je izasla iz zaklona i s s puno jubavi rekla zalfiji: ” Od sada pa do vjecnosti bices omiljeno cvijece covjeka. Dajem ti snagu da lijecis od svake bolesti; spasavaj ljude od smrti kao sto si spasila mene.” Od tada, ova biljcica stalno raste da bi lijecila ljude i pomagala im. -Kada neko godinama ima iskustva s ljekovitim biljkama i cesto se u teskim slucajevima obraca za pomoc dragoj Bogorodici, iz dubine duse i s iskrenom vjerom osjeca da se njene spokojne ruke sire nad nasim ljekovitim biljem.

Kada se cesce pije caj od zalfije, jaca cijeli organizam; njime se stitimo od mozdanog udara, a njegovo dejstvo je veoma povoljno kod oduzetosti. Uz lavandu, zalfija je jedina ljekovita biljka koja pomaze kod nocnog znojenja; ona lijeci bolest koja je uzrok nocnom znojenju i svojom snagom ozivljavanja otklanja veliku slabost koja ide podruku sa njim. Mnogi ljekari su priznali da zalfija ima dobre osobine, pa je s velikim uspjehom koriste u lijecenju grceva, oboljenja kicme i bolesti zlijezda, a i drhtanja udova. Kada je rijec o navedenim bolestima, tokom dana treba piti dvije solje caja, i to u gutljajima. Caj veoma pozitivno utjece i na bolesnu jetru, otklanja nadutost i sve tegobe koje su u vezi sa poremecenim radom jetre. Prociscava krv, od sluzi oslobadja disajne organe i zeludac, podstice apetit i lijeci poremecaj crijeva i proliv.-Izgnjecen list zalfije stavlja se na mjesto ujeda insekta.

Za spoljnu upotrebu, caj od zalfije se koristi kod svih upala krajnika i grla, kod gnojnih zarista zuba, upala zdrijela i usne supljine. Kod mnoge djece i odraslih operacija krajnika bila bi izlisna da su blagovremeno koristili zalfiju. Kada nema krajnika, koji kao policajci organizma zadrzavaju i neutralisu otrovne materije, one dolaze u direktnu vezu sa bubrezima. Caj od zalfije pomaze i kod krvarenja iz desni, klimavih zuba, paradentoze i plikova na desni. Upotrebljava se za ispiranje i grgotanje, ili se njime nakvasi vata koja se potom upotrebljava kao oblog.

Jednom godisnje bi osobe koje pate od nervne slabosti i zene koje imaju neku zensku bolest trebalo da primjene sjedecu kupku od zalfije.

Pored toga sto se zalfija uspjesno upotrebljava kao ljekovita biljka, ne treba je zaboraviti ni kao prijatnu zacinsku biljku. U veoma malim kolicinama, slicno kao timijan i cubar, dodaje se masnim jelima i svinjskom, guscijem i curecem pecenju. I divljac ce biti ukusnija ako se zacini listicem zalfije. Kada je rijec o zacinjavanju sireva ili o umacima, iz zdravstvenih razloga bi trebalo misliti na zalfiju. U nekim krajevima je obicaj da se peku kolaci sa zalfijom. Slicno kao kod anisa, tjestu za kolace se dodaje izmrvljeni list zalfije.

NAČINI UPOTREBE ŽALFIJE

Čaj: jedna mala kasika prelije se sa cetvrt litre kljucale vode i ostavi da malo odstoji.

Sirće od žalfije: boca se do grlica rastresito napuni cvjetovima livadske zalfije i prelije prirodnim sircetom; nivo sirceta treba da bude iznad nivoa biljke. Bocu 14 dana ostaviti na suncu ili na toplom mjestu.

Sjedeća kupka: dvije pune pregrsti listova stave se u hladnu vodu i ostave preko noci. Sledeceg dana sve se grije do kljucanja i dodaje vodi za kupanje.

Za sjedecu kupku uzima se samo pola kofe svjezih ili 100 g osusenih biljaka. Dalji postupak je kao kod potpune kupke. Voda u kojoj se kupate treba da vam bude iznad bubrega. Pridrzavajte se uputstava koja se odnose na odredjenu biljku!
I od jedne i od druge kupke voda (ponovo zagrijana) moze da se koristi jos dvaput.

Marija Treben

Vezane vijesti
Zdravlje

Koje sve bolesti liječi crveni grejpfrut

Zdravlje

DIŽE IMUNITET I POPRAVLJA KRVNU SLIKU, BRZO ZAPIŠITE RECEPT

Zdravlje

Otkriveno zašto su muškarci sve manje plodni

Zdravlje

PIJTE SOK OD KOPRIVE TRI PUTA DNEVNO, ORGANIZAM ĆE SE PREPORODITI