Zdravlje

Čaj od ivanjskog cvijeća čisti bubrege, jetru, gusteraču i slezinu

Postoji vise vrsta ove biljke; takozvana broćanka ili prikrp (Galium aparine) buja na njivama, livadama i pored plotova, pa se zato seljaci protiv nje bore sredstvima za unistavanje korova. Dostize visinu od 60 do 160 cm, ima krljustaste lisne zametke i zelenobijele cvasti. Uz pomoc povecih bodlji kojima je obrasla stabljika, ova biljka se “penje” i kaci za dlake zivotinja te se zato zove jos priljepacom i hvatavcem.

Pravo ivanjsko cvijeće (Galium verum), poznato i po imenima brocac, zuto ivanjsko cvijece, gospin prostirac, gosipina stelja i jovanova travica, cesce raste u visim predjelima, uspravno je, visoko 30 do 60 cm i ima zatnozute cvjetove koji mirisu na med. Beru se u julu, kada cvjetaju.

Bijeli broćac ili bijelo ivanjsko cvijece (Galium mollugo) ima zuckastobijele njezne cvjetove slicne gipsofili (slajer cvijece) i blago opori miris meda, a moze se veoma cesto naci na padinama i pored puta. Stabljika je u vrijeme cvjetanja vise horizontalna nego uspravna. -Sve navedene vrste ivanjskog cvijeca imaju priblizno ista ljekovita svojstva ako rastu na istom stanistu. Takodje se upotrebljavaju na isti nacin.

Ova ljekovita biljka, mada je u prirodi vrlo rasprostranjena, sve se vise zaboravlja. Medjutim, upravo njoj bi trebalo da se pokloni velika paznja u danasnje vrijeme posto kancerozna oboljenja uzimaju sve vise maha. I ovdje moram da naglasim da je ljekovito dejstvo svjeze upotrijebljene biljke daleko jace i da se ona kod teskih bolesti obavezno mora koristiti u svjezem stanju. Izdanci ivanjskog bijelog cvijeca i zimi mogu da se nadju na povrsinama na kojima nema snijega i pod suhom travom.

Čaj od ivanjskog cvijeca cisti bubrege, jetru, gusteracu i slezinu od materija koje izazivaju oboljenja. Ovaj caj bi svakodnevno trebalo da pije onaj kome su oboljele limfne zlijezde . Dobar je i protiv blijedila, vodene bolesti i probadanja u slabinama. Kada se primjenjuje spolja, ovaj veoma brzo pomaze kod svih koznih bolesti, rana, potkoznih cireva i mitesera. Osim toga, umivanje toplim cajem pomaze da opustena koza lica ponovo postane jedra i zategnuta. Svjeze iscjedjen sok od ivanjskog cvijeca koristi i kada se oboljela mjesta na kozi namazu njime i ostave da se osuse.

U narodnoj medicini se ivanjsko cvijece preporucuje i kod epilepsije, histerije, horeje (grcenja misica usled kojeg nastane cudno kretanje udova ili trupa, glave i lica – prim.prev.), nervnih bolesti, zastoja urina i tegoba kod pjeska i kamena u bubregu. Caj pomaze kod gusavosti ako se tokom dana grlo energicno ispira njime. Jedna zena mi je ispricala kako se cajem od ivanjskog cvijeca oslobodila ne samo guse nego i oboljenja stitaste zlijezde.

Svake godine u jednoj banji u kojoj se primjenjuju terapije po Knajpu, vidjam jedan bracni par, moje poznanike iz beckog predgradja Medling. Kada smo se sreli 1979, god, primjetila sam da je zena oboljela od gusavosti. Nije htjela da se podvrgne operaciji jer se plasila. Savjetovala sam joj da se lijeci ivanjskim cvijecem: popareno, ono se u toplom stanju koristi za duboko ispiranje grla, i to sto je vise puta moguce u toku dana. U februaru 1980. smo se opet sreli u Knajpovoj kuci i, gle, zena vise nije imala guku! Presrecna, ispricala mi je da joj je muz cesce donosio svjeze ivanjsko cvijece i da je od pocetka osjecala kako joj se guka postepeno smanjuje da bi najzad potpuno nestala.

U poslednje vrijeme sve je vise slucajeva oduzetosti glasnih zica. Ovdje je najvjerovatnije rijec o virusnom oboljenju. Grgotanje i ispiranje cajem od ivanjskog cvijeca donosi brzu pomoc. Po misljenju svajcarskog paroha Kinclea ovaj caj je pouzdano sredstvo kod najtezih oboljenja bubrega racunajuci i gnojnu upalu istog organa, cak i onda kada svi drugi lijekovi zakazu. Narocito dobar efekat daje ivanjsko cvijece kada se u istim kolicinama pomijesa sa sumskom zlatnicom i zutom mrtvom koprivom. Dejstvo caja od ove mjesavine vidljivo je za veoma kratko vrijeme. Kincle govori o peridou od 14 dana. Caj se samo popari i nataste popije najpre pola solje 30 minuta prije dorucka, dok ostatak treba piti tokom dana u gutljajima. Kod veoma teskog oboljenja piti cetiri solje caja dnevno.

U ranija vremena je ivanjsko cvijece bilo veoma cijenjeno kod zena koje su imale tegobe sa matericom. Stavljano je u krevet porodilje prije odlucujuceg trenutka kako bi porodjaj bio laksi.

Paroh Kincle u svojim spisima prica o jednom 45-godisnjem covjeku koji je imao tesko oboljenje bubrega koje se sve vise pogorsavalo. Na kraju je jedan bubreg morao da mu se izvadi. I drugi je bio zagnojen i nije vise mogao da radi kako treba. Onda je bolesnik poceo da primjenjuje terapiju ivanjskim cvijecem. Pio je 4 solje caja od navedene mjesavine ivanjskog cvijeca, sumske zlatnice i zute mrtve koprive. Cesce bi otpio po gutljaj i najzad se sasvim izlijecio. Ista cajna mjesavina koristi se i kod atrofije bubrega i drugih teskih bubreznih oboljenja.

Dok poznati austrijski botanicar Rihard Vilfort u svojoj knjizi Zdravlje iz ljekovitih biljaka ukazuje na to da je caj od ivanjskog cvijeca, kada se pije u isto vrijeme koristi za ispiranje, izvrstan lijek protiv raka jezika, isto kao i svjeze iscjedjen sok pomijesan sa maslacem i da pomaze kod zlocudnih tumora svih vrsta i kanceroznih oboljenja koze, dr Hajnrih Nojtaler u “Knjizi o ljekovitom bilju” o ivanjskom cvijecu pise sledece: “Bijelo ivanjsko cvijece se i danas u nekim krajevima preporucuje protiv raka, zla kojem se ne moze dovoljno efikasno stati na put.”

U vezi sa tim bih vam, moji cjenjeni citaoci, izlozila sopstvena iskustva sa ivanjskim cvijecem, pa vi prosudite sami. Prije otprilike deset godina saznala sam da je jedan zubni ljekar iz Linca obolio od raka jezika. Posle operacije je veoma omrsavio i morao je da otputuje u Bec radi zracenja. Savjetovala sam mu grgotanje cajem od ivanjskog cvijeca. Vec poslije nedjelju dana sam saznala da zracenja u Becu vise nisu potrebna i da se bolesnik oporavlja. Za kratko vrijeme on je ozdravio.

Nesto kasnije sam saznala za jednu 28-godisnju zenu koja je takodje bila oboljela od raka jezika. Savjetovali su joj da konsultuje jednog ljekara iz Koruske. On joj je obecao da ce je potpuno izlijeciti u roku od pet godina i dao joj ljekoviti caj koji mi je bolesnica jednom prilikom pokazala. Prepoznala sam caj id ivanjskog cvijeca. Da bih je postedjela velikih troskova putovanja u Korusku i ostalih troskova kojima bi zena bila izlozena, pokazala sam joj ivanjsko cvijece u prirodi kako bi i sama mogla da ga skuplja. Izlijecila se od teske bolesti.

Jos jedan primjer: bio je kraj marta kada mi je mlada zena iz Beca pricala da je njena 63-godisnja majka tesko bolesna i da joj predstoji druga po redu operacija, zakazana za 19.april. Bolesnici je, naime sest mjeseci ranije iznenada izrastao zlocudni tumor na grlu. Ljekar je precutao istinu pred njom i rekao joj da je oboljela od gusavosti, sto je i bilo opravdanje da se pristupi i prvoj operaciji. Sest mjeseci je sve bilo uredu. A onda su, kako je pricala mlada zena, kod njene majke nastupili zestoki bolovi u lijevoj ruci koji su trajali danonocno. Ruka joj je bila natekla i zajedno sa sakom postala neosjetljiva, tako da bolesnica ni hartiju nije mogla drzati. Da bi joj makar bolovi postali podnosljiviji, primarijus, koji ju je prvi put operisao, predlozio je i drugu operaciju koja je, kao sto je receno, trebalo da uslijedi 19.aprila. Bilo je predvidjeno da joj on razdvoji jedan zivac koji se nalazi izmedju vrata i ljucne kosti. Ljekar je rekao da sa medicinskog aspekta druge pomoci nema. Uprkos tome, ja sam zeni savjetovala da pije caj od ivanjskog cvijeca i da njime ispira grlo. Osim toga, preporucila sam joj jedan mjesoviti caj koji sprjecava razvoj kanceroznih celija a sastoji se od 300 g nevena, 100 g hajducke trave i 100 g koprive ( 1,5 l na dan, svakih 20 minuta po jedan gutljaj) i, uz to, utrljavanje masti od ivanjskog cvijeca. Mozete zamisliti koliko sam se iznenadila i obradovala kada sam saznala da su bolovi nestali posle cetiri dana. Do 19. aprila su i saka i ruka bolesnice ponovo bile osjetljive i opet je mogla da ih pokrece. Primarijus je bio vidno iznenadjen kada ga je kcerka ove bolesnice zamolila da odustane od druge operacije. Bilo je ocigledno da je na njega dubok utisak ostavila prica o lijecenju ljekovitim biljkama koje mu je vjerno opisala. Rekao je: “Neka vasa majka nastavi tako!” Posle izvjensog vremena sam saznala da se zena, kako su mi doslovce rekli, osjeca sjajno i da vec obavlja uobicajene poslove u domacinstvu svoje sestoclane porodice.

Izlijecenje je moguce i kod zlocudnih tumora. U poslednje vrijeme sve je vise tvrdokornih koznih bolesti koje se pokazuju kao tamne, ostro ogranicene hrapave mrlje. Ovdje je vjerovatno rijec o zaraznoj bolesti. U ovom slucaju uspjesno je lijecenje svjezim sokom od ivanjskog cvijeca i mascu od nevena. Dodatnp se obavezno upotrebljava caj od mjesavine nevena, koprive i hajducke trave koji prociscava krv.

Jedna zena iz Gornje Austrije je na nepcu imala cvor koji je stvarao uzasne bolove u cijeloj usnoj supljini. Posle cetiri dana ispiranja cajem od ivanjskog cvijeca cvor je nestao, a sa njim i svi bolovi.

Tvrdnja da je upotreba ivanjskog cvijeca kod ovakvih bolesti besmislica, ne moze, dakle, da se podrzi. Izvjesno je da ljekovite biljke nisu ono jedino sto pomaze, tu je i svemoc Boga koaj ucestvuje u ozdravljenju. Najzad, sve je u Bozijim rukama!

NAČINI UPOTREBE IVANJSKOG CVIJEĆA

Pripremanje čaja: jednu punu malu kasiku popariti sa cetvrt litre vode i ostaviti da odstoji kratko vrijeme.

Svjezi sok: svjeze ivanjsko cvijece se opere i jos vlazno iscijedi u sokovniku.

Spravljanje masti: svjezi sok se pomijesa sa maslacem sobne temperature. Cuva se u frizideru.

(Marija Treben)

Vezane vijesti
Zdravlje

SUNCOKRET USPOSTAVLJA BALANS HORMONA

Zdravlje

SOK OD KROMPIRA – IZVOR ZDRAVLJA ZA MALO PARA

Zdravlje

ŠTA NAJVIŠE UNIŠTAVA ZUBNU CAKLINU

Zdravlje

OTKRIVENO KOJE VOĆE IMA NAJVIŠE, A KOJE NAJMANJE ŠEĆERA