RegijaVijesti

BRUXELLES JOŠ VIJEĆA, HRVATSKA PRELOMILA: “Ukidamo samoizolaciju za one koji ulaze iz BiH!”

Ministar unutrašnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Hrvatske Davor Božinović najavio je otvaranje granica prema Bosni i Hercegovini, odnosno ukidanje obavezne dvosedmične samoizolacije za one koji dolaze iz BiH, a odluka bi, kako je rekao, trebala biti donesena već sutra, piše Index hr.

“U fazi smo plesa s virusom, analiziramo na dnevnoj bazi. Europska unija će, vjerojatno, izaći sa preporukama, danas su u tijeku ti razgovori. Vjerojatno ćemo u određenoj mjeri liberalizirati režim prelaska granica i kad su u pitanju državljani EU i naše susjedne zemlje. To će značiti ulazak u RH na način da se svi koji ulaze, pridržavaju epidemioloških mjera, više ne bi značilo obvezu samoizolacije za one koji dolaze iz BiH. Očekujem to najkasnije sutra”, rekao je Božinović.

U pozadini hrvatskog zaokreta kriju se dvije bitne činjenice. Prva da su hrvatske plaže sablasno puste i da će bez turista iz regije, uključujući i BiH, propasti cijela turistička sezona. Druga činjenica je također važna. Naime, Evropska Unija još nije donijela konačnu odluku hoće li od 1. jula konačno otvoriti svoje granice za građane BiH.

Neki mediji su, naime, izvjestili da se Bosna i Hercegovina nalazi na listi 18 zemalja čijim će građanima EU otvoriti vrata 1. jula.

Ruska novinska agencija TASS, pozivajući se na neimenovani diplomatski izvor, izvijestila je jučer da je Komitet stalnih predstavnika u Evropskoj uniji (COREPER) odobrio u petak spisak 18 država kojima će granice Unije početi ponovo da se otvaraju 1. jula. Na tom spisku su i dvije države Balkana, ukčljučujući i BiH!

loading...

“Izaslanici EU postigli su politički dogovor o nacrtu liste 18 zemalja za ponovno otvaranje granica. Taj proces će biti postepen i počet će 1. jula. Rusija i Sjedinjene Države nisu uvrštene na spisak, u skladu s epidemiološkim kriterijumima,” rekao je izvor.

Diplomat je istaknuo da dokument treba formalno da usvoji Vijeće Evropske unije početkom sedmice.

Na listi su sve balkanske države, Kanada, Kina, Južna Koreja i Japan. Drugi diplomatski izvor rekao je, međutim, da konsultacije s Kinom još traju.

Ranije u petak, izvor u Briselu rekao je za TASS da Evropska unija neće uvrstiti Rusiju na spisak zemalja kojima je dozvoljeno da uđu u to područje 1. jula.

“Činjenica je u tome što epidemiološka situacija u Rusiji ne omogućava da je dodamo na prvu listu zemalja čiji će građani moći da pređu granice 1. jula. To je normalno, jer Rusiji treba više vremena, pošto se virus tamo počeo aktivno širiti kasnije nego u evropskim državama”, rekao je izvor.

Prema njegovim riječima, lista zemalja koju trenutno priprema EU, kasnije će se proširiti. “Pregledat ćemo ovu listu prilično redovno. Naravno, čim postane jasno da su se ruski epidemiološki uslovi poboljšali, dodat ćemo je na listu. To je u najboljem interesu svih strana, vjerujte mi”, dodao je diplomat.

(Sl. B.)

Vezane vijesti
RegijaVijesti

Pogledajte kako je prošao "ubačeni" demonstrant SA NOŽEM (VIDEO)

RegijaVijesti

VUČIĆ IZ PARIZA: "Problem je što su protesti postali nasilni, NE MOGU MI ODUZETI VLAST!"

BiHVijesti

HAOS U BEOGRADU: Demonstranti gađaju policiju kockama sa pločnika, desničari uzvikuju skandalotne parole: "SREBRENICA NIJE GENOCID" (VIDEO)

SvijetVijesti

SAD UVODE SANKCIJE KINESKIM ZVANIČNICIMA ZBOG KRŠENJA PRAVA MANJINA