Svijet

Broj mrtvih u napadima na Šri Lanki porastao je na 290 i broj ranjenih na oko 500

Broj mrtvih u napadima na crkve i na luksuzne hotele na Šri Lanki porastao je na 290 i broj ranjenih na oko 500, a vlasti su jutros objavile da ukidaju policijski sat uveden na čitavom otoku, javljaju agencije

Broj mrtvih koji se tokom noći zaustavio na 207, porastao je u ponedjeljak na 290 a broj ranjenih na oko 500, javlja Reuters.

Glasnogovornik policije Ruwan Gunasekera nije htio reći koliko je žrtava bilo u kojoj crkvi i hotelu gdje su se u nedjelju dogodili napadi, prvo veće krvoproliće nakon građanskog rata prije deset godina.

Izvor u vladi je rekao da je predsjednik Maithripala Sirisena koji je bio u inostranstvu u vrijeme napada, sazvao sjednicu nacionalnog sigurnosnog vijeća u ponedjeljak ujutro. Premijer Ranil Wickremesinghe će sudjelovati na sastanku, rekao je izvor, prenosi Hina.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za napade, ali je policija izvijestila da je uhitila trinaest osoba koje pripadaju istoj radikalnoj grupi, javlja AFP.

Direktor nacionalne policije Pujuth Jayasundara je prije desetak dana objavio upozorenje nakon informacije “strane obavještajne agencije” da islamistički pokret NTJ (National Thowheeth Jama'ath) planira izvesti “bombaške napade na velike crkve” i na indijsku ambasadu u Colombu.

Među poginulima je najmanje 35 stranaca, državljana Kine, Holandije, Portugala, Sjedinjenih Država i Velike Britanije. Indija je potvrdila smrt troje svojih državljana.

Nacionalni savez evangeličkih kršćana na Šri Lanki zabilježio je stotinjak izgreda protiv kršćana na tom otoku, navodi se u izvještaju američkog State Departmenta. Lani su vlasti proglasile 12-dnevno vanredno stanje kako bi se obračunale s muslimanskom pobunom u središtu zemlje.

“Zadnjih godina bilo je nasilja i stalnog zastrašivanja kršćanske zajednice na Šri Lanki”, izjavio je za AFP Rucki Fernando, aktivist za ljudska prava. No “dosad nije viđeno ništa ovakvih razmjera i siline”.

Vezane vijesti
SvijetVijesti

MEGHAN ZAGUZVALA SA KRALJICOM, PALE TEŠKE RIJEČI: Ne, ovo nećemo raditi nikako, ne zanima me!

SvijetVijesti

CIVILIZACIJSKA PORUKA ANGELE MERKEL: "Mi naše građane ne razlikujemo prema porijeklu i religiji"

SvijetVijesti

Italijanski gradić plaća kiriju novim stanovnicima

SvijetVijesti

JEZIVI PRIZORI IZ BRITANIJE: Pogledajte kako poplave i vjetrovi devastiraju Englesku i Wales (FOTO, VIDEO)