BiHVijesti

BiH ponovo na spisku najzagađenijih

Na osnovu podataka o zagađenosti zraka, Bosna i Hercegovina je ponovo na spisku najgorih. Prema podacima iznesenim u analizi GRINPISA, termoelektrane i industrije, koje spaljuju ugalj i naftu, odgovorne su za dvije trećine žarišta antropogenih emisija sumpor dioksida.

Iz Centra za ekologiju i energiju BiH ističu da su podaci o zagađenju vazduha u Bosni i Hercegovini pokazatelji da nismo ništa uradili o pitanju smanjenja zagađenosti sumpordioksidom.

“Na spisku smo negdje 24, ali moramo uzeti u obzir činjenicu da smo mi jako mala zemlja sa malim brojem emitera sumpor dioksida tako da kad bi se poredilo po veličini kapaciteta i svega mi bi bili daleko više na tom spisku”, kaže Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju BiH

A rješenje je, kako navodi Žiško, jednostavno.

“Treba samo politička volja donosioca odluka u Bosni i Hercegovini koji upravljaju termoelektranama koje nas ubijaju već godinama.

Аnketirani građani su zabrinuti, ali i svjesni odgovornosti.

Pulmolog ističe da ljeti veći problem predstavljaju alergijske reakcije, no skreće pažnju na štetan uticaj zagađenog vazduha.

“Мože da dovede i do kočenja tih cilija koje su ustvari odgovorne za čišćenje našeg respiratornog trakta, nastanka veće količine sluzi koje zbog dugotrajne izloženosti takvim tvarima dovodi do pojave hronične opstruktivne plućne bolesti”, ističe pulmolog Teufik Hadžiosmanović.

Zagađenje vazduha i problem klimatskih promjena dijele isto rješenje, koje podrazumijeva prestanak ulaganja u fosilna goriva i korišćenje bezbjednih i održivih izvora energije, navode analitičari Greenpeace-a, prema kojima Bosna i Hercegovina spada u najzagađenije zemlje.

Autor: BHRT

Vezane vijesti
Vijesti

NATO: Zapadni Balkan važan dio naših sigurnosnih interesa

BiHVijesti

BORENOVIĆ O DODIKU: "To neko ludilo, taj strah od istine pokazuje da je..." (VIDEO)

Vijesti

Slučaj u Tuzli: Direktor firme ide u zatvor i mora da vrati 420.000 KM

Vijesti

INZKO: "Tu nema kompromisa..." (VIDEO)