BiHVijesti

Aktivisti doveli konja ispred zgrade OHR-a u Sarajevu

Članovi nevladine organizacije „ReStart“ iz Banja Luke doveli su konja ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, kao odgovor na aferu „potkivanje“ koja potresa bh. pravosuđe.

 

Predsjednik Viskog sudskog i tužilačkog vijeća, krovne pravosudne institucije u BiH Milan Tegeltija našao se u centru pravosudnog skandala, nakon što je privrednik iz Velike Kladuše Nermin Alešević objavio snimak kako inspektoru Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Marku Pandži daje novac, dok mu Pandža govori da će tim novcem „potkovati“ predsjednika VSTV-a Tegeltiju, kako bi on utjecao da Tužilaštvo Kantona Sarajevo što prije uzme u rad krivičnu prijavu koju je Alešević podnio protiv više lica iz BiH, računajući i visokorangirane političare.


Premda je snimak izazvao proteste građana kao i reakciju međunarodne zajednice, Tegeltija je odbio dati ostavku, dok je disciplinska komisija VSTV-a odbila provesti njegovu suspenziju.

Aktivist ReStarta Stefan Blagić rekao je da OHR jedini može reagirati na očiglednu koruciju u pravosuđu Bosne i Hercegovine.


– Mi smo ovdje danas zato što je OHR posljednja instanca odbrane pravne države i vladavine prava i zato što je disciplinska komisija odbila tužbeni zahtjev nedavno protiv Milana Tegeltije, koji je, po mom mišljenju, s razlogom optužen za najteža koruptivna djela. Dosta nam je više da međunarodna zajednica izražava iznenađenost i zabrinutost. Došli smo ovdje da ih pozovome na konkretne poteze. Dakle, gospodo, konkretni potezi ili odlazite iz ove zemlje. Ukoliko nećete zaštititi vladavinu prava i pravnu državu, uopšte nam niste potrebni, stojite samo kao ikebane. Zato pozivamo, ne samo OHR, nego i Evropsku uniju da poduzmu nešto jer je ovo sumrak države i pravosuđa, rekao je Blagić.

Autor: NAP

Vezane vijesti
BiHVijesti

BiH nije spremna da postane članica EU: Nakon 19 godina pregovara još smo “u ranoj fazi”

BiHVijesti

Slobodan Vasković: Dodikova kapitulacija, neće biti rezervnog sastava policije, ali će biti NATO

BiHVijesti

Field: Potrebno vidjeti šta se podrazumijeva pod žandarmerijom u RS

BiHVijesti

MIROSLAV LAJČAK: Preporučio bih da BiH iskoristi ponudu NATO-a koju sada ima (VIDEO)