Zdravlje

PELIN KAO LIJEK

Pelin ili pelen je obicno oko pola metra visine; maljava, belicasta, jako mirisljava i gorka biljka; ukusa je tako gorkog da je u poslovicu presao. Raste po bastama, utrinama, kraj puteva i drugdje, a cvjeta preko ljeta.

Pelin kao lijek

U ljekarstvu pelin pruza vrlo mnogo koristi, Jer on otvara jeonost, apetit, pomaze svarivanje u zelucu, ubrzava radnju cirkulacije i sekrecije, kad se upotrijebi umjereno. Glavne bolesti, gdje on koristi ovdje cemo navesti.

Pelin koristi u bolestima zenskim, stisava bolove; uspjesava mjesecno pranje; mokracni kamen razlaze i odvodi napolje; on dejstvuje na mokracu; potpomaze varenje u stomaku i utoljava grceve. Ako je ko kuglom ranjen, treba brzo natopiti pelin s vinom pa iscijediti iz njega sok, od toga neka bolesnik pije dnevno dva put po dvije kasike, i neka u isto doba i ranu njime obliva, pa ce brzo zalijecena biti i zapaljenja nestati.

Za gore pomenute bolesti dobra je esencija od pelina – pelinkova, koju treba dnevno jednom uzimati po 20 – 30 kapljica. Esencija od pelina pravi se ovako: u junu i u julu mjesecu to jest onda kad pelin cvjeta treba pokidati cvijece, vrhove pelina pa metnuti u cisto staklo, naliti odozgo dobre, prave komovice ili sljivovice i ostaviti 5-6 dana da stoji na suncu dobro zatvoreno i tankim platnom prekriveno. Posle toliko dana ta se esencija po potrebi upotrebljava.

Zavijanje u stomaku ukloni se, kad se pelin pomijesa sa sircetom ili vinom i tjestom od hljeba pa na stomak privije.

Kad se ne moze spavati, dobro je da se takva smjesa stavi i obavije na celo.
Mnogi tvrde da se noge putniku nece umoriti ako nosi pelina u obuci oko nogu.

Da pivo bude bolje i zdravije, dobro je staviti saku, dvije pelina u zavezlju ili bez ovog u bure s pivom.
Ko ima gliste u trbuhu, on ce se izlijeciti, ako pije u slatkoj vodi praska od pelina, ali mora se piti prije ili poslije napada bolesti. U casi vode svecerne saspe se na vrh noza, a za djeci upola manje.

Ne treba zaboraviti nikada da se ne smije nikad suvise mnogo pelina upotrijebiti za pice, jer moze da izazove nesvjesticu, gadjenje, zbunjenost i vatru u zelucu.

Iscijedjeni sok valja pomijesati sa toliko isto jakog starog vina i dnevno po dvaput uzimati po jednu kasiku. Ovo pomaze i onima sto nemaju apetita za jelo.

Tej od pelina kuha se od lisca kad se stavi u dobro provarenu vodu i sud poklopi. Pijenje, kupanje i oblozi s takvim tejem cine vrlo dobre usluge od reumatizma i kostobolje.

Za ljekovite svrhe treba sjeci mlado lisce i vrsne zeljaste dijelove prije nego sto pelin cvjeta, osusiti ih na promaji, u hadovini i cuvati u zatvorenoj posudi, na cistom mjestu.

U pelinu ima oko 0,5% isparljivog mirisnog ulja koje, pored drugih sastojaka, obicno sadrzi i azulena (kao ulje kamilice, hajducke trave i nekih drugih biljaka), zatim gorka jedinjenja (absintin i anabsintin) zbog kojih se pelin i upotrebljava kao lijek, i naravno, jos i drugih sastojaka.

U farmaciji i u medicini se pelin (Herba Absinthii) takodje upotrebljava kao gorko aromaticno sredstvo i kao ljekovita sirovina za izradu ekstrakata, tinkture, cajeva i drugih lijekova koji se primjenjuju za stomak, za bolje lucenje zuci, protiv crijevnih parazita i drugog.

Pelin ulazi u sastav raznih biljnih smjesa koje sluze za izradu gorkih rakija, travarica, nagorkih zasladjenih vina za apetit(vermut) i slicnih napitaka.

I druge divlje biljke koje su srodne pelinu, naprimjer komonika, komotljika ili trnomet (Artemisia vulgaris) djul, cabe-pelin, mirisljavka (A.annua), bozje drvce ili rutvica (A. abrotanum), divlja rutvica (A. campestris) i druge, sadrze gorke i aromaticne sastojke pa se mogu, u nedostatku pelina, da upotrebljavaju umjesto njega, ali su znatno slabije po gorcini od pravog pelina.

Jedna vrsta pelina koja raste u stepama istocno od Kaspijskog mora, u Persiji i Turkestanu (A.cina) da je poznato biljno sredstvo protiv glista: cvijet od cine (Flos cinae) u kome je glavni sastojak santonin. Ovog sastojka ima i u nekim vrstama pelina koje rastu kraj mora (A. maritima i dr.) i unasoj zemlji.

Estragon, fini zacin poznat narocito u francuskoj kuhinji potice od mladih socnih dijelova jedne vrste pelina porijeklom iz Sibira koji se danas gaji u Evropi (A. dracunculus).

Vasa Pelagic

Vezane vijesti
Zdravlje

Koje sve bolesti liječi crveni grejpfrut

Zdravlje

DIŽE IMUNITET I POPRAVLJA KRVNU SLIKU, BRZO ZAPIŠITE RECEPT

Zdravlje

Otkriveno zašto su muškarci sve manje plodni

Zdravlje

PIJTE SOK OD KOPRIVE TRI PUTA DNEVNO, ORGANIZAM ĆE SE PREPORODITI