BiHVijesti

Milorad Dodik i Šefik Džaferović započeli su službenu posjetu u Turskoj

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Šefik Džaferović započeli su službenu posjetu u Turskoj, a uoči sastanaka dočekala ih je počasna garda koju je Dodik pozdravio riječima “Merhaba asker” (Pozdrav vojnici).

Predsjedništvo BiH je dočekano uz najviše počasti tokom kojeg su intonirane himne Republike Turske i Bosne i Hercegovine.

Odvojeni, a zatim zajednički sastanci lidera Turske Recepa Tayyipa Erdogana s Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Vanjom Filipović (izaslanik Željka Komšića) održavali se u Predsjedničkoj palati u Ankari.

Uoči sastanaka oni su posjetili Mauzolej Mustafe Kemala Ataturka gdje su položili vijence.

Uoči odlaska u Tursku Milorad Dodik je izrazio nadu da će turski zvaničnici sugerirati da se u BiH prvo formira vlast, a tek onda razgovara o Akcijskom planu za članstvo u NATO-u (MAP).

“Očekujem da to čujem od Erdogana, što bi značilo da su se ovi u Sarajevu prekombinovali kada je riječ o opstrukciji formiranja vlasti”, rekao je Dodik.

loading...

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je nakon sastanaka sa članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem da Turska snažno podržava euroatlantske integracije BiH, a posebno učlanjenja naše države u NATO savez te da je potrebno što prije formirati vlast.

“Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku u Ankari ugostiti članove Predsjedništva BiH. Tokom ove njihove prve službene posjete van BiH, jedan od članova Komšić nije s nama zbog zdravstvenih problema i želim mu što brži oporavak”, rekao je Erdogan.

“Želimo da se što prije formira vlast u BiH bez međusobnih optužbi i da će se lideri što prije fokusirati na proces reformi, integracije BiH u euroatlantske institucije i učlanjenju u NATO za šta Turska pruža veliku podršku”, izjavio je Erdogan.

Lider Turske je kazao da BiH predstavlja pravi mozaik Balkana zbog čega su mir i stabilnost u BiH od velike važnosti za mir u cijeloj Evropi, a ne samo na Balkanu.

“Naši odnosi s BiH uvijek predstavljaju prioritet. Imali smo veoma konstruktivne konsultacije i razmotrili korake za unapređenje već izvanrednih odnosa koje posjedujemo. Potvrdili smo da će Turska nastaviti ulagati napor za stabilnost BiH u svakom pogledu, jačanju ekonomske saradnje što će doprinijeti unutrašnjoj političkoj situaciji i napretku društva”, dodao je.

Erdogan je kazao da je danas potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini što će doprinijeti trgovinskoj razmjeni od milijardu eura.

“Autoput Sarajevo – Beograd će doprinijeti razvoju cijele BiH. Zato smo danas potpisali i Memorandum o razumijevanju. Razgovarali smo i o oblastima energetike, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Nastavljamo podsticati privatne kompanije da posluju i ulažu u BiH. Radimo na jačanju veza na polju kulture i ljudskih odnosa”, izjavio je.

“Što se tiče trilateralnih odnosa BiH, Turske i Srbije istakli smo da želimo ostvariti i te sastanke što prije.”

Za kraj je kazao da BiH zauzima posebno mjesto u srcima ljudi u Turskoj.

“Zbog toga ulažemo napore da doprinesemo rješavanju svih problema s kojima se susreće BiH, kao da se radi o našim ličnim problemima. Nastavit ćemo pružati svaku vrstu podrške i pomoći BiH”, zaključio je Erdogan.

(klix.ba)

Vezane vijesti
BiHVijesti

Manji entitet ostao bez para, okreće se dijaspori s kampanjom "Za našu Srpsku"!

BiHVijesti

IVANA MARIĆ ŽESTOKO NALJUTILA JUSUFA NURKIĆA: "Nemoj ljude u nevolji dirat"

BiHVijesti

HDZ bez komentara o izjavama ambasadora Rusije o NATO putu BiH

BiHVijesti

VITALNI STRANAČKI INTERES: Dodik, Čović i Izetbegović dogovorili sva imenovanja osim...